Kasihi isteri, bergaul dengan cara baik

Foto hiasan – Unsplash

Al-Quran menegaskan, maksudnya: “Wahai orang-orang beriman! Tidak halal bagi kamu mewarisi perempuan-perempuan dengan jalan paksaan dan janganlah kamu menyakiti mereka (dengan menahan dan menyusahkan mereka) kerana kamu hendak mengambil balik sebahagian daripada apa yang kamu telah berikan kepadanya kecuali (apabila) mereka melakukan perbuatan keji yang nyata.

Dan bergaullah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Kemudian, jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu).” (Surah an-Nisa, ayat 19, Tafsir Pimpinan ar-Rahman)

Abu Hurairah RA berkata, Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): “Janganlah seorang Mukmin (lelaki beriman) membenci seorang Mukminah (wanita beriman) kerana apabila ada suatu budi pekerti perempuan itu yang dia tidak sukai, tentu ada budi pekertinya yang lain yang dia sukai atau daripada budi pekerti selain dibencinya itu.” (Riwayat Muslim)

Kehidupan suami isteri saling melengkapi, seharusnya penuh dengan kasih sayang, kelembutan dan kemaafan. Mereka perlu saling memahami dan bertolak ansur.

Dugaan dalam meniti hari demi hari harus dihadapi dengan rasional, bukan emosional dan lemas di dasarnya. Ada mata pandang baik-baik, ada mulut tutur elok-elok dan ada akal timbang betul-betul.

Sebarang kekurangan dihadapi dan ditangani bersama ke arah memperbaiki, bukan diperbesar-besarkan agar tidak membenih masalah lebih rumit yang menghimpit kedamaian sekali gus meranapkan rumah tangga.

Kesilapan, kesalahan dan keterlanjuran atau apa pun istilah diberikan merujuk kepada hal itu, ada baiknya dimaafkan demi kebaikan bersama dalam institusi keluarga.

Apa tidaknya, sebab selalunya kesilapan itu bukanlah disengajakan, tetapi disebabkan faktor lain misalnya ‘tidak tahu’ ataupun tersilap faham. Namanya juga ‘silap’.

Buang yang keruh ambil yang jernih. Bukankah kita hendak hidup, hidup bersama, merencana hidup bersama-sama, melukis potret hari muka yang lebih bahagia dan berjaya.

Diceritakan dalam Tanbihul Ghafilin, satu kisah di zaman sahabat. Seorang datang kepada Umar al-Khattab untuk mengadu keadaan isterinya.

Sampai di muka pintu (rumah) Umar, dia mendengar Ummi Kaltsum isteri Umar membantah kepada Umar.

Orang itu berkata: Aku akan mengadu mengenai keberanian isteriku membantah perintahku tiba-tiba Umar juga menghadapi keadaanku ini.

Dia mahu kembali, tiba-tiba dipanggil oleh Umar dan ditanya:

Jawabnya: Aku datang ke mari untuk mengadu mengenai keberanian isteriku, (tetapi) tiba-tiba aku mendengar isterimu juga seperti isteriku, maka aku akan kembali.

Umar berkata: Kami memaafkan padanya kerana beberapa hak yang harus aku tanggung:

1. Sebab dia menjadi dinding bagiku daripada api neraka, sehingga hatiku tenang dan jauh daripada yang haram.

2. Dia menjadi penjaga rumahku jika aku keluar dan penjaga hartaku.

3. Dia mencuci pakaianku.

4. Dia ibu kepada anak-anakku.

5. Dia yang memasak makananku.

Maka, orang itu berkata: Isteriku juga begitu, maka apa yang engkau maafkannya, aku pun akan maafkan isteriku.

Daripada Abu Hurairah, dia berkata, Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): “Mukminin (orang-orang beriman) yang paling sempurna keimanannya ialah mereka yang terbaik budi pekertinya dan yang terbaik antara kamu ialah mereka yang terbaik sifatnya terhadap isteri-isterinya.” (Riwayat Tirmidzi)

Kisah Sahabat: Salman Al-Farisi, Dari Parsi ke Madinah

You cannot copy content of this page