Awas lima perkara

Foto hiasan – Unsplash

Sesetengah ahli ibadat berkata dalam munajatnya:

Oh Tuhanku! Angan-angan yang mengarut menipuku

Kecintaan terhadap duniawi merosakkan diriku

Syaitan menyesatkan jalanku

Nafsu pendorong kejahatan menghalangku daripada kebenaran

Teman jahat membantuku melakukan maksiat

Maka, tolonglah daku wahai Tuhan

Penolong terhadap mereka yang memohon pertolongan

Dan sekiranya Engkau tidak memberiku rahmat, maka siapa lagi selain Engkau yang dapat merahmati daku!

Daripada potongan itu, dapat diperhatikan lima perkara:

1. Angan-angan yang mengarut

Tuhan berfirman maksudnya: “Biarkanlah mereka makan dan bersenang-lenang dengan kemewahan dunia dan dilalaikan oleh angan-angan (daripada bertaubat dan insaf); kemudian mereka akan mengetahui kelak (bencana perbuatan mereka).” (Surah al-Hijr, ayat 3)

Diriwayatkan daripada Sufian ats-Tsauri: “Tidak terkumpul harta pada diri seseorang pada zaman ini melainkan disertai lima perkara: Panjang angan-angan, tamak yang menguasainya, sangat bakhil, menipisnya warak dan lupa akhirat.”

2.Kecintaan terhadap duniawi

Firman-Nya bermaksud: “Ketahuilah bahawa (yang dikatakan) kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah (bawaan hidup berupa semata-mata) permainan dan hiburan (yang melalaikan) serta perhiasan (yang mengurang), juga (bawaan hidup yang bertujuan) bermegah-megah di antara kamu (dengan kelebihan, kekuatan dan bangsa keturunan) serta berlumba- lumba memperbanyakkan harta benda dan anak-pinak…” (Surah al-Hadid, ayat 20)

Sabda Nabi SAW mafhumnya: “Maka bergembiralah dan berharaplah terhadap apa yang mudah bagimu. Demi Allah, bukanlah kefakiran yang aku khuatirkan atas kamu, tapi aku khuatirkan atas kamu kalau dibentangkan dunia untuk kamu sebagaimana yang pernah dibentangkan bagi orang sebelum kamu, lantas kamu berlumba-lumba merebutkannya, lalu membinasakan kamu sebagaimana dulu membinasakan mereka.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

3.Syaitan yang menyesatkan

“Apa yang mereka sembah yang lain daripada Allah itu hanyalah berhala-berhala (makhluk yang lemah) dan mereka (dengan yang demikian) tidak menyembah melainkan syaitan yang dilaknat.

“Yang telah dilaknat oleh Allah dan yang telah mengatakan: Demi sesungguhnya, aku akan mengambil daripada kalangan hamba-hamba-Mu bahagian yang tertentu (untuk menjadi pengikutku).

“Dan demi sesungguhnya, aku akan menyesatkan mereka (daripada kebenaran) dan demi sesungguhnya aku akan memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong…” (Surah an-Nisa, ayat 117 hingga 119)

4.Nafsu pendorong kejahatan

Firman-Nya dalam surah Shad, ayat 26 maksudnya: “…dan janganlah kamu menurut nafsu kerana yang demikian itu akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang yang sesat dari jalan Allah akan beroleh azab yang berat pada hari hitungan amal disebabkan mereka melupakan (jalan Allah) itu.”

Imam Ghazali berkata, adalah wajib ke atas orang hendak beribadat berhati-hati terhadap nafsu yang selalu mengajak ke jalan kejahatan sebab ia musuh menyesatkan dan membinasakan.

5.Teman jahat

Cerdik pandai menegaskan, tiada sesiapa menafikan kesan dan pengaruh kawan sepergaulan dan sahabat seperjalanan dalam semua peringkat usia, malah dalam sesetengah keadaan kawan lebih diberi kepercayaan daripada keluarga.

Satu hadis riwayat al-Bukhari menerangkan: “Diumpamakan teman yang soleh dan teman yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar atau mendapat bau busuk.”

Firman Tuhan dalam surah al-Zukhruf, ayat 67 bermaksud: “Pada hari itu sahabat karib sesetengahnya menjadi musuh bagi sesetengah yang lain kecuali orang yang persahabatannya berdasarkan takwa (iman dan amal soleh).”

Justeru berwaspada terhadap lima perkara berkenaan. Mudah-mudahan hidup anda dilimpahi kebahagiaan dan kemanisan berpanjangan.

Kisah Sahabat: Salman Al-Farisi, Dari Parsi ke Madinah

You cannot copy content of this page