Keutamaan berselawat ke atas Nabi

Kredit foto Getty Images

1. Firman-Nya bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SAW); wahai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya.” (Surah al-Ahzab, ayat 56)

2. Daripada Abu Hurairah, dia berkata Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): “Sesiapa berselawat kepadaku satu kali, Allah membalas selawat ke atasnya 10 kali.” (Sunan Darimi)

3. Daripada Abdullah bin Amru bin al-As, dia mendengar Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): “Sesiapa berselawat ke atasku satu kali, maka Allah berselawat (mengampuni) ke atasnya sepuluh.” (Riwayat Muslim)

4. Daripada Ibnu Mas’ud bahawa Rasulullah SAW bersabda (mafhumya): “Manusia yang paling utama denganku (paling dekat dan berhak mendapat syafaat) pada hari kiamat adalah yang paling banyak membaca selawat untukku.” (Riwayat Tirmidzi dan dia berkata hadis hasan)

5. Daripada Ali RA, dia berkata Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): “Orang bakhil ialah orang yang namaku disebut di sisinya, maka dia tidak berselawat untukku.” (Riwayat Tirmidzi, dan dia berkata hadis ini hasan sahih)

6. Daripada Aus bin Aus, dia berkata Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): “Sungguh antara hari kamu yang terbaik ialah hari Jumaat, maka banyak-banyaklah membaca selawat untukku pada hari itu, kerana selawat kamu diperlihatkan kepadaku.”

Mereka (sahabat) berkata: “Wahai Rasulullah, bagaimana selawat kami diperlihatkan kepadamu, sementara jasadmu telah hancur luluh?”

Baginda bersabda: “Sungguh, Allah mengharamkan bumi memakan jasad nabi-nabi.” (Riwayat Abu Daud)

7. Daripada Abdullah bin Mas’ud, dia berkata Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): “Sesungguhnya Allah memiliki malaikat yang selalu berjalan di muka bumi, menyampaikan kepadaku salam daripada umatku.” (Sunan Darimi)