Lima kemanisan sabar

Sabar menghadapi cabaran membolehkan anda menikmati manisnya – Foto hiasan Unsplash

Bersabar bukan perkara mudah walaupun ungkapannya ringkas dan ringan di bibir. Namun dengan kesabaran itu anda akan merasai suatu perbezaan dan kemanisannya. Di sini dinyatakan beberapa kelebihan orang bersikap sabar:

1. Mendapat kesejahteraan.

Firman-Nya dalam surah ar-Ra’d, ayat 24 bermaksud: “Selamat sejahteralah kamu disebabkan kesabaran kamu. Maka amatlah baiknya balasan amalmu.”

2. Terus maju dan selalu memegang pucuk pimpinan.

Firman-Nya dalam surah as-Sajdah, ayat 24 bermaksud: “Dan Kami jadikan dari kalangan mereka beberapa pemimpin, yang membimbing kaumnya kepada agama Kami, selama mereka bersikap sabar serta mereka tetap yakin akan ayat-ayat keterangan Kami.”

3. Mendapat berita gembira dan rahmat Allah SWT.

Firman-Nya dalam surah al-Baqarah, ayat 155 bermaksud: “…dan berilah khabar gembira kepada orang yang sabar.”

4. Dicintai Allah

Firman-Nya dalam surah Ali-Imran, ayat 146 antara lain bermaksud: “Dan (ingatlah) Allah sentiasa mengasihi orang yang sabar.”

5. Mendapat darjat (kedudukan) tertinggi di dalam syurga.

Firman-Nya dalam surah al-Furqan, ayat 75 bermaksud: “Mereka itu dibalas dengan tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka…”

Demikian beberapa kemanisan atau keistimewaan sifat sabar dengan kesudahannya pelbagai kebaikan kepada diri orang yang sabar. Jika selama ini kita selalu saja gopoh, cepat melenting dan putus asa, kali ini cuba belajar bersabar. Berdoa dengan kerap agar tergolong dalam kalangan orang yang sabar.

Kisah Sahabat: Salman Al-Farisi, Dari Parsi ke Madinah

You cannot copy content of this page