Mintalah daripada sesiapa yang anda mahu dan anda akan dikuasai

Foto hiasan – Dreamstime

Sayidina Ali bin Abi Talib RA dilaporkan berkata: “Berikanlah jasa (khidmat) kepada sesiapa yang anda mahu, maka anda akan dapat menguasainya. Mintalah daripada sesiapa yang anda mahu, maka anda akan dikuasainya. Cukuplah diri anda sendiri daripada sesiapa sahaja, maka anda akan seimbang dengannya.”

Apabila anda berbuat baik kepada seseorang, maka anda akan menguasai orang terbabit. Sebaliknya, jika anda meminta sesuatu daripada orang lain, sama ada harta mahupun jasa, maka anda akan dikuasainya. Sebab jiwa seseorang itu mempunyai pembawaan untuk selalu menyukai kepada orang berbuat baik kepadanya.

Sayidina Ali RA juga dipetik sebagai berkata: “Saya adalah hamba kepada seseorang yang mengajar kepada saya (walaupun) satu huruf, terpulanglah pada dia sama ada akan menjualku atau memerdekakan diriku.”

Kesanggupan untuk membataskan kecukupan diri dengan apa yang dimilikinya dan tidak memerlukan lagi pada milik orang lain adalah kekayaan dan kemerdekaan sejati. Jika anda tidak lagi memerlukan apa dimiliki orang lain, bererti anda sebanding atau sama taraf dengannya.

Hal ini sesuai dengan hadis daripada Abdullah bin Amru bin al-As RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda (mafhumnya): “Sungguh beruntung orang yang masuk Islam, diberi rezeki yang cukup serta qanaah (berasa cukup) terhadap apa yang diberikan Allah.” (Riwayat Muslim)

Daripada Ibnu Umar RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda ketika berada di atas mimbar dan baginda menyebutkan sedekah dan menjaga harga diri daripada meminta-minta. Tangan di atas lebih baik daripada tangan di bawah. Tangan di atas adalah pemberi, sedangkan tangan di bawah adalah peminta.” (Sahih Bukhari dan Muslim)

Abu Daud meriwayatkan; daripada Tsauban RA, dia berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa menjamin untukku (berjanji) untuk tidak meminta sesuatu daripada manusia, maka saya akan menjamin syurga untuknya?” Maka, saya berkata: “Saya.” Maka, Tsauban tidak meminta sesuatu pun kepada manusia.”

Kisah Sahabat: Salman Al-Farisi, Dari Parsi ke Madinah

You cannot copy content of this page